Stichting buddyproject Noord-Oost Brabant is een professionele organisatie met gekwalificeerde vrijwilligers. We zijn er voor mensen met een ernstige, chronische en/ of levensbedreigende ziekte, zoals Hiv, Aids, Kanker en andere ziekten. Een dergelijke ziekte heeft vaak grote gevolgen voor iemands leven. Het werk, de hobby’s en het sociale leven, alles lijdt onder de ziekte. Daarnaast zijn er vragen en emoties, zoals angst, boosheid en verdriet.

Zie: http://www.buddyhulp.nl 

Als de impact van de ziekte op iemands sociale en emotionele leven te groot wordt, kan kosteloos een beroep op ons worden gedaan, ongeacht ras, geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid en religie. De ondersteuning die Stichting buddyproject Noord-Oost Brabant biedt, is een aanvulling op bestaande zorg en hulp van vrienden en familie. We koppelen buddy’s aan cliënten, meestal maatjes genoemd. In principe voor een jaar, met een eventuele verlenging van nog een jaar.

Wat de buddy in dat jaar zoal doet voor zijn maatje? Veel maatjes hebben behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld als ze naar het ziekenhuis moeten. Ze praten ook graag met een buitenstaander over hun angsten en (praktische) problemen als gevolg van de ziekte, omdat ze hun familie en vrienden daarmee niet willen of kunnen belasten.

Maar soms wil het maatje de angsten en problemen juist even vergeten en ‘gewoon’ wat plezier maken. In de ogen van de buddy is het een kleine moeite om met zijn maatje een frisse neus te gaan halen, naar de bioscoop te gaan of om samen wat te winkelen.

‘Wat knap zeg, dat jij buddy bent!’ Iedere buddy krijgt dit regelmatig te horen van familie of vrienden. ‘Ik weet niet of ik het zou kunnen, die zieke mensen, al dat leed’, is vaak de tweede zin die volgt. Waarop de buddy uitlegt: ‘Het is niet alleen ziekte en dood wat de klok slaat. Ik zie mijn maatje opklaren als ik aankom. We lachen samen, huilen samen en geven elkaar nieuwe energie.’

Als buddy vergroot je niet alleen de wereld van je maatje, maar als maatje vergroot je ook de wereld van je buddy. Simpelweg door er eens per week een paar uur voor de ander te zijn. Veel buddy’s vinden wat ze zoeken: inspiratie, nieuwe energie, tijd, rust, balans,… Lees de verhalen van Roman en Annemiek.