Hoi, naam is Pleun en ik ben een jonge mantelzorger. Dit weet ik nog niet zo heel lang. Een buurvrouw met wie ik heel goed contact heb, wees mij op een bijeenkomst van ONS welzijn, de ‘We matter’ groep. Ik was benieuwd en wilde graag de sfeer proeven.
De bijeenkomsten van We Matter zijn voor jonge mantelzorgers en erg gezellig. We doen verschillende leuke activiteiten en als je wilt praten over je thuissituatie kan dat ook, maar het hoeft niet. Sindsdien weet ik dat ik een jonge mantelzorger ben.
Mijn moeder heeft naast ASS, lichamelijke- en psychische klachten. Door haar beperkingen voer ik regelmatig huishoudelijke taken uit, zoals poetsen en koken, haal ik de medicijnen op, ga regelmatig mee naar afspraken en verzorgde haar persoonlijke hygiëne. Wanneer mijn moeder aan het werk is, probeer ik haar doordeweeks zoveel mogelijk te ontlasten. Ik zorg voor de boodschappen, dat het huis opgeruimd en schoon is en dat er eten op tafel staat in de avond. Als het goed met mijn moeder gaat heb ik weinig taken, maar als het een tijdje wat minder gaat stapelen de taken zich op.
Hoe het begon
Op een dag kwam ik thuis van school en zag mijn moeder op de bank liggen. Het ging helemaal niet goed met haar en heb meteen samen met de buren 112 gebeld. Ze had meerdere bloedproppen in haar benen, waardoor de toevoer naar haar hart niet goed ging. Mijn moeder heeft toen een poos in het ziekenhuis gelegen. Na haar ziekenhuisopname mocht ze naar huis en kreeg ze thuiszorg. Thuiszorg arriveerde elke dag na 11 uur ’s morgens. Dit betekende dat mijn moeder tot die tijd in bed moest blijven liggen en niets kon doen. Daarom zorgde ik dat mijn moeder haar steunkousen aan had voordat ik naar school ging. Ik ben een zorgzaam type, dus vond dit prettig om voor mijn moeder te doen.
Een poos later tijdens een zwemkamp moest ik helaas eerder vertrekken omdat mijn moeder een longembolie had gekregen. Mijn moeder had hierdoor nog meer zorg nodig. (Bij een longembolie zit er een bloedpropje in een bloedvat in de longen)
Eigen situatie en ontwikkeling
Door opstapeling van gebeurtenissen de mentale zorg voor mijn moeder, ontwikkelde ik een angststoornis. Daardoor moest ik mijn school op een andere manier indelen. Per dag kan ik me ongeveer drie uur concentreren en bouw dit nu rustig op mijn eigen tempo op. Na de zomer start mijn nieuwe studie en kies ik ervoor om elke dag met de trein te reizen. De studie is gericht op preventieve gezondheid, ook hieruit blijkt wel dat ‘zorg’ in mij zit.
Ik krijg veel steun van onze buren, ben daar als kind aan huis en zij kennen onze situatie. Daarnaast had ik een hele prettige band met mijn mentor in de tijd dat mijn moeder verzorging nodig had. Op dit moment krijg ik veel steun van mijn ambulante begeleider. Zij vraagt regelmatig aan mij hoe het met mij en mijn moeder gaat.
Bij de vraag of ik mij verantwoordelijk voel of ben voor de zorg van mijn moeder, is mijn antwoord: ik voel mij verantwoordelijk. Maar wanneer we in een heftige periode zitten, waarin de gezondheid van mijn moeder achteruit gaat: dan ben ik verantwoordelijk voor de zorg van mijn moeder, dat ervaar ik dan zo. Het is niet altijd fijn om mantelzorger te zijn, maar mijn moeder is wel dankbaar dat ik haar help en vertelt ze mij regelmatig dat ze de hulp erg fijn vindt. Al met al zijn het soms zware taken, maar vaak wel dankbare taken.
Wat mij nu opvalt is dat ik me qua zelfstandigheid veel ouder voel dan leeftijdsgenoten, maar op het gebied van puber zijn en alles wat daarbij komt kijken heeft de tijd voor mij stilgestaan. Wellicht dat andere jonge mantelzorgers dit herkennen.
Blijf praten over je situatie met mensen uit je vertrouwde omgeving. Ga leuke dingen doen voor afleiding, dingen die jij echt leuk vindt om te doen! - Pleun
Definitie
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven, zoals fysieke en mentale zorg.
Bij een longembolie zit er een bloedpropje in een bloedvat in de longen.