Mantelzorg geven is voor iedereen anders. Je kunt thuis zorgen voor jouw partner, kind(eren) of voor familieleden of vrienden die ergens anders wonen. En ook kinderen kunnen mantelzorger zijn. Bijvoorbeeld voor een ouder met lichamelijke of geestelijke problemen. Elke mantelzorger besteedt een groot deel van zijn dagelijks leven aan zorgen voor een naaste. Vaak naast het werk, school of studie.

Op deze pagina lees je welke hulp er voor mantelzorgers is om te zorgen voor jezelf én de ander.

Waar kunt je terecht voor advies en ondersteuning?
Voor vragen en ondersteuning kunnen mantelzorgers in de gemeente Oss terecht bij de Toegang Zorg en Welzijn en het Sociaal Team. Bel 14 0412. De medewerkers kijken altijd samen met jou wat het beste bij je past. Dat kan een cursus zijn. Of het even uit handen nemen van jouw zorgtaken. Of wat extra huishoudelijke hulp.
Je kunt ook terecht bij de huisarts, de zorgverlener van de persoon voor wie jij zorgt of bij een Mantelzorgmakelaar en Cliëntondersteuner. Deze ondersteunt mantelzorgers met alle regelzaken rond de zorg.

De jonge mantelzorger kan terecht bij de Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en op school.

Opvang in de buurt
Mantelzorger ben je vaak 24 uur per dag. Dan is het fijn om te weten dat je de zorg af en toe over kunt dragen om zelf even op adem te komen en/of activiteiten voor jezelf te kunnen ondernemen. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden, zoals dagopvang en logeeropvang.

Verpleging en verzorging
Heeft degene voor wie jij zorgt hulp nodig bij bijvoorbeeld het wassen, aankleden, naar het toilet gaan of medicijnen innemen? En kun je hier zelf niet mee helpen? Dan kan een wijkverpleegkundige deze zorg misschien van jou overnemen. Dit kost je niets, omdat jouw zorgverzekering dit betaalt. Neem voor verpleging en verzorging in huis contact op met de thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt. De wijkverpleegkundige onderzoekt samen met jou wat er nodig is.

Er zijn verschillende organisaties in Oss die je hierbij kunnen helpen. Op de website van Zorgkaart Nederland vind je een aantal thuiszorgorganisaties in Oss. Maar ook jouw huisarts of familie en vrienden kunnen je misschien helpen de juiste thuiszorgorganisatie te kiezen.

Vind een vrijwilliger
Voor mantelzorgers is het soms lastig om even tijd voor zichzelf te hebben. Je kunt degene voor wie je zorgt niet alleen thuis laten. Een vrijwilliger kan de zorg voor jouw naaste een paar uurtjes van jou overnemen. De vrijwilliger doet een praatje of activiteiten met degene voor wie je zorgt. Denk aan: samen wandelen, fietsen, muziek luisteren, in de tuin werken, lezen, knutselen of een spelletje. Zo kun je iets voor jezelf gaan doen en even ontspannen, zoals een boodschap, bij iemand op de koffie of een wandeling maken. Kijk voor meer informatie op de webpagina Vrijwilligers.

Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn? Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn of het Sociaal Team in jouw wijk. Bel 14 0412. Kijk voor meer informatie op de volgende websites:
www.deelgenotenoss.nl
www.ons-welzijn.nl

Wegwijzer ‘Ik zoek vervangende zorg’
Heb je behoefte aan een nacht doorslapen, vervangend vervoer of tijd voor jezelf? Of wil je op een ontspannen vakantie met degene voor wie je zorgt? Maar weet je niet hoe jij dat kunt combineren met de zorg voor jouw naaste? In de Wegwijzer ‘Ik zoek vervangende zorg' van MantelzorgNL vind je de hulp die bij jouw situatie past. Of je nu zorgt voor een volwassene of voor een kind. Je hoeft het niet alleen te doen!

Zie ook: