Mantelzorg is een mooie, maar soms ook zware taak. Mantelzorger ben je niet even, maar vaak voor een lange tijd. Het is waardevol, maar kan ook intensief zijn en soms moeilijk te combineren met werk, school en gezin. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Er zijn allerlei organisaties die kunnen helpen.

Tips voor mantelzorgers
  1. Vertel over jouw mantelzorgsituatie. Aan familie en vrienden, op het werk en aan andere zorgprofessionals. Dit zorgt voor begrip en ondersteuning.
  2. Neem genoeg tijd voor jezelf. Zorgen voor een ander is mooi. Maar het kan ook vermoeiend en soms teveel worden. Ontspannen houdt je gezond en zo kun je het best voor een ander zorgen.
  3. Schakel hulp in als je dat nodig hebt. Bel de Toegang Zorg en Welzijn: 14 0412 om in contact te komen met een professional bij u in de buurt. Wil je graag advies of heb je behoefte aan een luisterend oor? Bel de Mantelzorglijn via 030 760 6055, mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl of lees meer op Mantelzorg.nl.

Welke ondersteuning is er voor u?
Voor vragen en ondersteuning voor jou als mantelzorger kun je terecht bij de Toegang Zorg en Welzijn en het Sociaal Team in jouw wijk of buurt. Bel 14 0412. De medewerkers van ONS welzijn kijken altijd samen met jou wat het beste bij je past. Dat kan een cursus zijn. Of het even uit handen nemen van jouw zorgtaken. Of wat extra huishoudelijke hulp. Je kunt ook terecht bij jouw huisarts of praktijkondersteuner en de zorgverlener van degene voor wie je zorgt.

Huisarts of praktijkondersteuner
Het kan zijn dat je door de zorg die jij geeft, zelf klachten krijgt en hulp nodig hebt. Als je bijvoorbeeld last krijgt van jouw lijf of als je niet lekker in jouw vel zit. Bespreek dit met jouw huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen omgaan met de situatie of doorverwijzen.

Mantelzorgondersteuning van ONS welzijn
ONS welzijn wil mantelzorgers ontlasten en helpen bij het mee kunnen blijven doen in de samenleving. Medewerkers van ONS welzijn bieden praktische en emotionele hulp aan mantelzorgers. Bijvoorbeeld als je wilt praten over jouw mantelzorgtaak. Of als je hulp wilt bij het krijgen van overzicht in jouw situatie. Ook met vragen over hoe je werk en mantelzorg combineert of voor het regelen van praktische ondersteuning door een vrijwilliger bij jou thuis kunt u bij ONS welzijn terecht.

Trainingen en lotgenotengroepen
ONS welzijn geeft trainingen aan mantelzorgers en organiseert lotgenotengroepen. Bekijk het aanbod op de website van ONS welzijn.

Wilt je meer weten, heb je vragen over het aanbod van ONS welzijn of heb je
andere hulp of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn. Bel 14 0412. Wij denken graag met je mee!

Huishoudelijke hulp
Soms lukt het, door jouw mantelzorgtaken, niet goed om jouw huishouden te doen. Denk aan schoonmaken, opruimen of de afwas doen. Om jou te ontlasten kun je misschien gebruikmaken van huishoudelijke verzorging. Neem contact op met de Toegang Zorg en Welzijn om de mogelijkheden te bespreken. Bel naar: 14 0412.

Mantelzorgbalans
Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste. Ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als u weet dat jouw dierbare ongeneeslijk ziek is. De website balans.mantelzorg.nl van MantelzorgNL helpt u bij het (her)vinden van de balans. Er staan oefeningen op die u helpen bij het nadenken over jouw eigen grenzen, het in balans houden van jouw leven en het organiseren van contact met jouw omgeving. Ook staat er informatie over bijvoorbeeld het ziek zijn, overlijden, hulp en regelzaken en kunt u persoonlijke herinneringen opslaan. Op de website van MantelzorgNL staan filmpjes over hoe je met de MantelzorgBalans-tool aan de slag kunt gaan.

Hulp bij het zorgen voor jouw naaste?
Heeft u hulp nodig bij de zorg voor jouw naaste? Neem contact op met Toegang Zorg en Welzijn. Bel 14 0412. Of vul het contactformulier in op deze website. Zo regelt u samen hulp en voorzieningen voor degene voor wie u zorgt.

Zie ook: