De hulp die je als mantelzorger en als zorgvrager krijgt is veelal geregeld in een aantal wetten: 
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Wmo is de afkorting van 'Wet maatschappelijke ondersteuning'. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft die ondersteuning via de Wmo. Iedereen moet mee kunnen doen aan de samenleving op een manier die bij hem of haar past. De gemeente helpt inwoners die dit niet zelf kunnen regelen.

Wmo-voorzieningen
In de Wmo staat niet wat voor soort voorziening de gemeente moet verstrekken. Dit is afhankelijk van de situatie. Soms is een algemene voorziening voldoende, zoals een boodschappenservice of klussendienst. En soms is een Wmo-voorziening de enige oplossing.

Een Wmo-voorziening (of 'maatwerkvoorziening') is specifiek afgestemd op de persoonlijke situatie. Je hebt hiervoor altijd een indicatie nodig van de gemeente.

Voorbeelden van Wmo-voorzieningen:
  • Huishoudelijke hulp
  • Ondersteuning
  • Dagbesteding
  • Beschermd wonen
  • Woonvoorziening
  • Traplift
  • Regiotaxi met een Wmo-pas
  • Rolstoel
  • Scootmobiel
Wat gebeurt er als u belt?
Belt je ons, dan bespreekt de medewerker van de Toegang jouw situatie met jou. Samen zoek je naar een oplossing. De medewerker helpt om jouw probleem zoveel mogelijk zelf op te lossen, of met de mensen uit jouw eigen omgeving. Ook zijn er allerlei organisaties die kunnen helpen. Heb je meer nodig? Dan bekijken we of een voorziening van de gemeente een oplossing is.

Jeugdwet en mantelzorg
Je kunt bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) terecht voor alle vragen over opgroeien en opvoeden. Je krijgt er gratis informatie, advies en hulp. Meestal kun je daarna zelf weer vooruit. Soms is het niet genoeg en is er meer gespecialiseerde hulp nodig. Bijvoorbeeld intensieve begeleiding of jeugd-GGZ. Deze specialistische hulp wordt geregeld vanuit de Jeugdwet. Je hebt hiervoor altijd een beschikking nodig van de gemeente. Hier lees je hoe dit werkt in de gemeente Oss.

Wat valt er onder de Jeugdwet?
De Jeugdwet richt zich op kinderen en jongeren onder de achttien jaar. Onder de wet vallen onder andere de volgende vormen van zorg:
  • behandeling van jongeren met een psychische stoornis (al dan niet met verblijf)
  • behandeling van jongeren met een (licht) verstandelijke beperking (al dan niet met verblijf)
  • begeleiding, persoonlijke verzorging en het bijbehorend kortdurend verblijf voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening
  • vervoer van en naar de locatie waar jeugdhulp voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening wordt geboden
  • jeugdzorg voor jongeren met een beperking
  • pleegzorg

De zorg wordt in natura geleverd, maar ook een persoonsgebonden budget is onder voorwaarden mogelijk.

Wet langdurige zorg en mantelzorg
Wlz staat voor Wet langdurige zorg. Wlz-zorg is zorg voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met dementie. Of mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je betaalt voor Wlz-zorg een eigen bijdrage.

Lees meer over de Wlz op de website van Regelhulp

Een permanente opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Je hebt hiervoor een toegangsbewijs of indicatie nodig van het CIZ.

Zorgverzekeringswet en mantelzorg
Verpleging en verzorging aan huis valt onder de Zorgverzekeringswet. De wijkverpleegkundige vervult daarbij een centrale rol. Wat betekent dat voor jou als mantelzorger?

Wat biedt de Zorgverzekeringswet?
De Zorgverzekeringswet wordt uitgevoerd door de zorgverzekeraars. Je kunt bij hen terecht voor:

o             verpleging en verzorging thuis (thuiszorg)
o             de reguliere zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis en apotheek
o             de behandeling van mensen met een zintuiglijke beperking
o             de eerste drie jaar van een opname in een psychiatrische instelling of
                ggz-instelling (daarna gaat deze zorg over naar de Wet langdurige                            zorg)
o             zorg voor kinderen met een indicatie intensieve kindzorg

De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een vrijwillige aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars kunnen in de aanvullende verzekeringen vergoedingen opnemen die voor mantelzorgers interessant zijn, zoals vergoedingen voor een mantelzorgmakelaar, respijtzorg of een logeerhuis.

Vertegenwoordiging en mantelzorg
Je bent mantelzorger en gewend om allerlei zaken samen met degene voor wie je zorgt te regelen. Maar wat als de zorgvrager niet (langer) in staat is om zelf beslissingen te nemen of te overleggen? Of als je verstandelijk beperkte kind 18 jaar en dus volwassen wordt?

Het is verstandig en soms ook noodzakelijk om wettelijke vertegenwoordiging te regelen. Is er niets geregeld? Dan kan dit tot lastige en frustrerende situaties leiden. Lees meer over de verschillende mogelijkheden van vertegenwoordiging op de website van MantelzorgNL: de onderhandse volmacht, het levenstestament, mentorschap en bewindvoering.

Meer weten?
Neem contact op met een Jeugd- of Wmo-consulent via 140522 of per email postbus@meppel.nl.

Heb je hulp nodig bij het regelen van de juiste hulp? Neem dan contact op met een onafhankelijke cliëntondersteuning.

Meer informatie: Wetten en regels mantelzorg (MantelzorgNL)

Zie ook:
o             Geldzaken
o             Steun en advies
o             Wonen